Gården och mejeriet!

Gården har funnits i släkten i flera generationer. Själv är jag, född på gården och har arbetat här sedan jag slutade skolan. Huset vi bor i har stått nere vid sjön, ihopsatt med huset i granngården fram till i början av 1800-talet då det var stor skifte och gården delades i två gårdar. Huset tros vara byggt på 1600-talet och är K-märkt.   

Morfars far var fårbonde och åkte med häst och släde mellan Norge och Sverige, där han handlade, köpte och bytte varor, som han sålde i E.Olssons diversehandel som fanns här på gården.

Jag, Harrieth, flyttade till Sundsbacken 1994 och har arbetat med djuren på gården hela tiden men tänkte att man skulle kunna förädla mjölken mer själv för hemmabruk. 2005 såg jag en annons i ett blad från LRF som skickades ut till bönder, där Eldrimner hade en kurs i osttillverkning. Jag gick kursen men sen tog det två år innan jag gjorde en ost själv och då tog jag hjälp av en granne som gjort ost förut.

Jag gjorde många ostar inne i köket men det var väldigt kladdigt och söligt. Så jag önskade mig ett större och mer avskilt utrymme att hålla på i. Så 2008 bestämde vi att ett mejeri skulle det bli. I augusti 2010 stod huset klart och alla tillstånd var klara. Under tiden gick jag flera kurser för att lära mig mer. Flera kurser ska jag gå, för man blir aldrig fullärd och det är en otrolig inspirationskälla att gå kurs och träffa andra likasinnade.

/Tor & Harrieth